Oplukkerens historie

Oplukkerens historie

For at fortælle oplukkerens historie, må jeg starte før begyndelsen.


Oprindeligt blev flasker ikke lukket særlig effektitivt; for det meste blot med en tot halm eller en klud dyppet i olie. Det var først da man i slutningen af 1500-tallet begyndte at slå en prop af kork i flaskehalsen, at man kunne tale om en egentlig lukning af flasken. Til ølflasker brugte man hovedsagligt kun korkpropper overbundet med ståltråd; en teknik som den dag i dag stadig bruges til Champagne.

I 1870'erne blev der udviklet en række lukkesystemer, som var forskellige varianter af en porcelænsplade med en tap på undersiden, som holdt en gummiskive på plads over flaskehalsen. Denne lukning kaldes i Danmark populært for patentpropper. I tiden fra 1882 til 1890 blev der udtaget patent på ikke mindre end 137 "flaskestoppere" i USA, men ingen af dem var særligt effektive, simple eller økonomiske at fremstille.


William S. Painter (1838-1906) begyndte i 1889 at arbejde på en lukning bestående af en blikplade med en korkskive, som kunne presses ned over flaskehalsen. I februar 1892, tog Painter patent på kapslen, som han kaldte The Crown Cork Cap. Han grundlagde herefter firmaet The Crown Cork and seal Co., og tog efterfølgende patent på alle de maskiner som skulle producere kapslen.

To år senere, i februar 1894, fik Painter patent på den anordning, som han havde opfundet til at fjerne kapslen; The Crown Cork opener - oplukkeren.


I danmark begyndte bryggerierne at sætte Crown Cork kapsler på flasker til eksport i 1900.

Først i 1912 begyndte man at bruge kapsler på ølflasker til det danske marked. I starten var det forbeholdt restaurationsbranchen; det var hurtigere at svinge oplukkeren end at vikle ståltråden af korkproppen, og flasker med Crown Cork fik derfor tilnavnet "Tjener-øl"


Noget helt andet er navnet på værktøjet, som vi i dag kender som "Oplukker".

I Ekstra Bladet d. 24/1 1921, blev oplukkeren i en artikel omtalt som en "Madonna". Politiken var åbenbart ikke tilfredse med det navn, og udskrev senere samme år, d. 22/4, en konkurrence. Ud af blot 27 indkomne forslag, vandt navnet "Øl-tang".

Senere hen er oplukkeren blevet kaldt Øl-nøgle (1925), Flaskeoplukker (1929), Samfundshjælper (1929), Øl-oplukker (1946), Øl-jærn (1947), Øl-åbner (1949) og Ølhøvl (ca. 1962).


I dag er det mest anvendte udtryk nok oplukker, underforstået øl-oplukker.



William S. Painter

1838 - 1906